Nasze pracownie
Pracownia Życia Codziennego
Zajęcia w pracowni dają możliwość radzenia sobie w życiu codziennym, zaspokojenie jednej z podstawowych umiejętności jaką jest m.in. gotowanie. Pracownia życia codziennego funkcjonuje według zasad stopniowania trudności. Uczestnicy mają możliwość nie tylko nauczenia się przygotowywania prostych potraw, ale również nakrywania do stołu, prawidłowego podawania potraw.
Podczas zajęć podopieczni uczą się współpracy, poczucia czasu oraz odpowiedzialności, a ponadto:
- obsługi sprzętu gospodarstwa domowego,
- ekonomicznego gospodarowania produktami,
- przechowywania i konserwowania produktów żywnościowych,
- higienicznego przygotowywania posiłków,
- gotowania (od mało skomplikowanych potraw do bardziej złożonych i pracochłonnych),
- dekoracji potraw i stołu,
- zasad utrzymania czystości w kuchni,
- zasad układania jadłospisu,
- planowania zakupów, kalkulacji kosztów.
Głównymi formami zajęć są treningi bezpośrednio związane z gospodarstwem domowym, a więc: trening kulinarny – przygotowywanie, zestawianie i podawanie potraw, treningi umiejętności praktycznych a szczególnie obsługi urządzeń domowych, higieniczne, savoir vivru, planowania i robienia zakupów, umiejętności społecznych, organizowania przyjęć okolicznościowych. Na zajęciach przyrządza się różnego rodzaju potrawy (również według pomysłów i przepisów uczestników), zdobywając tym samym umiejętność gotowania i rozwijając zainteresowania kulinarne – wbrew pozorom bardzo chętnie na zajęcia uczęszczają również mężczyźni. Zajęcia te odgrywają znaczącą rolę w funkcjonowaniu społecznym i wewnątrzrodzinnym uczestnika. Ważne jest motywowanie uczestników do zajęć, a także określenie celu zadania i etapów jego realizacji.
Cele:
- Wyrabianie nawyku odpowiedzialności
- Nauka robienia samodzielnych zakupów w sklepach
- Kształtowanie umiejętności posługiwania się pieniędzmi w ramach treningu budżetowego oraz podczas dokonywania zakupów
- Kształtowanie umiejętności organizowania pracy w kuchni
- Przygotowywanie posiłków
- Zdobywanie umiejętności obsługi urządzeń AGD
Prace warsztatowe:
- nakrywanie stołu do posiłku dla uczestników
- przygotowywanie posiłku dla wszystkich uczestników ŚDS-u
- przygotowywanie tradycyjnych potraw świątecznych i okolicznościowych
- przygotowywanie poczęstunków z okazji różnych uroczystości i imprez naszego Domu