Nasze pracownie
Treningu
Zadaniem jest rozwój i podtrzymywanie umiejętności uczestników w zakresie samoobsługi i zaradności życiowej. Zadanie realizują terapeuci, instruktorzy terapii zajęciowej, opiekunowie, psycholog, instruktor ds. kulturalno-oświatowych, technik fizjoterapii.
Wyrabianie wśród uczestników nawyku systematycznego dbania o wygląd zewnętrzny:
- nauka / doskonalenie umiejętności doboru ubrań stosownie do pór roku, okoliczności
- nabycie, rozwijanie lub podtrzymanie umiejętności samodzielnego zakładania ubrań i butów;
- wyrabianie nawyku zmiany odzieży i obuwia m.in. po przyjściu do ośrodka, przed i po zajęciach rehabilitacyjnych;
- rozbudzanie zainteresowania własnym wyglądem i koniecznością dbania
- o niego, np. częste mycie włosów, czesanie się, schludny wygląd;
- nauka samodzielnego kompletowania garderoby;
- podtrzymywanie i rozwijanie nabytych umiejętności.
Wyrabianie wśród uczestników nawyku systematycznego dbania o higienę osobistą:
- wyrabianie nawyku dbania o zachowanie czystości całego ciała, częstego zmieniania bielizny i garderoby itp.;
- wyrobienie nawyków higienicznych, np. mycia rąk po wyjściu z toalety, przed posiłkiem i po pracy, przed przygotowaniem posiłków, w sezonie grypowym;
- poznanie gamy środków higienicznych, np. mydło, żel, płyn, patyczki higieniczne;
- wyrabianie nawyku mycia zębów, płukania ust, usuwania resztek jedzenia z przestrzeni między zębowych;
- wyrobienie nawyku sygnalizowania potrzeb fizjologicznych lub samodzielnego, prawidłowego korzystania z toalety;
Rozwijanie umiejętności kulinarnych:
a) nauka samodzielnego przygotowywania posiłków i nakrywania do stołu:
- przygotowywanie surówek, sałatek;
- mycie i płukanie warzyw i artykułów spożywczych, np. mięso, fasola, kasza itp.;
- obieranie i krojenie warzyw (plasterki, piórka, kostka), mięs, wędlin, pieczywa;
- dobieranie odpowiednich przypraw, doprawianie do smaku;
- przygotowywanie napojów, np. soków, herbaty, kawy;
- przygotowanie produktów potrzebnych do upieczenia ciasta zgodnie z przepisem, nauka wykonywania poszczególnych czynności, pieczenie;
- nauka przygotowania poczęstunku na zabawy i uroczystości ŚDS;
- przygotowanie talerzy odpowiednich do danej potrawy i zgodnych z liczbą osób spożywających posiłek;
- przygotowanie stołu do posiłku;
- rozkładanie sztućców odpowiednich do danej potrawy oraz zgodnych z liczbą osób spożywających posiłek;
- nakładanie bądź nalewanie potraw na talerze przy użyciu odpowiednich przedmiotów kuchennych;
- rozkładanie szklanek i dzbanków z napojami;
- nabycie umiejętności posługiwania się sztućcami (łyżka, widelec, nóż, łyżeczka);
- kulturalne spożywanie posiłków;
- doskonalenie nabytych umiejętności.
b) nauka obsługi urządzeń gospodarstwa domowego:
- umiejętne i rozsądne korzystanie ze zmywarki;
- korzystanie ze sprzętów AGD zgodnie z ich przeznaczeniem;
- bezpieczne i ekonomiczne użytkowanie kuchenki gazowej;
- bezpieczne i ekonomiczne korzystanie z małych sprzętów kuchennych, np. czajnika bezprzewodowego, miksera, gofrownica, itp.;
c) prowadzenie pogadanek związanych z zachowaniami prozdrowotnymi, profilaktyką zdrowotną, sposobem zdrowego odżywiania się:
- omówienie sytuacji zagrażających zdrowiu i życiu;
- rozbudzenie zainteresowania własnym zdrowiem;
- omówienie zachowań prozdrowotnych, np. częste wietrzenie pomieszczeń, relaks, ćwiczenia;
- rozbudzanie zainteresowania tematyką zdrowego żywienia, np. wyeliminowanie z diety składników niezdrowych, tuczących;
- rozbudzenie zainteresowania profilaktyką zdrowia, np. tworzenie i wzmacnianie prawidłowych postaw zdrowotnych, zwrócenie uwagi na konieczność przeprowadzania badań, nie bagatelizowania objawów chorób;
- podtrzymywanie i rozwijanie nabytych umiejętności.
Nabycie umiejętności praktycznych:
a) nauka prania ręcznego oraz prania przy pomocy pralki automatycznej:
- poznanie zasad bezpiecznego i ekonomicznego prania;
- wybór odpowiedniej metody prania (pranie ręczne, pranie w pralce) w zależności od ilości rzeczy przeznaczonych do prania, rodzaju materiału
i stopnia zabrudzenia; - doskonalenie nabytych umiejętności.
b) nauka rozwieszania wypranej bielizny:
- rozwieszanie prania;
- zbieranie suchego prania;
- rozkładanie suszarki w odpowiednim miejscu;
- składanie i chowanie suszarki w miejscu do tego przystosowanym;
- doskonalenie nabytych umiejętności.
c) nauka prasowania i składania uprasowanych rzeczy:
- wybór odpowiedniego programu prasowania w zależności od rodzaju materiału i stopnia zagniecenia;
- poznanie zasad bezpiecznego użytkowania żelazka;
- prasowanie i doskonalenie tej umiejętności;
- składanie uprasowanych rzeczy i chowanie ich na miejsce.
d) nauka sprzątania, posługiwania się szczotką i szufelką, odkurzaczem:
- bezpieczne i ekonomiczne użytkowanie odkurzacza na różnych powierzchniach;
- odkładanie używanego sprzętu na miejsce;
- umiejętne posługiwanie się szczotką dużą i małą oraz szufelką;
e) rozróżnianie i odpowiednie dobieranie detergentów:
- poznanie detergentów niezbędnych do czyszczenia łazienki: mleczko do czyszczenia, płyn do czyszczenia toalet, kostki i żele do toalet, itp. oraz zasad ich użytkowania;
- poznanie rodzajów detergentów i zasad bezpieczeństwa przy ich stosowaniu;
- poznanie detergentów do utrzymywania podłóg i okien w czystości: płyn, mleczko, pasta do podłóg, płyn do szyb oraz zasad ich użytkowania;
- poznanie detergentów niezbędnych w kuchni: płyn do mycia naczyń, kostki do zmywarki, płyn nabłyszczający do zmywarki, sól do zmywarki, mleczko do czyszczenia itp. oraz zasad ich użytkowania;
- poznanie rodzajów środków piorących, proszki, płyny, koncentraty oraz zasad ich użytkowania.
f) motywowanie do dbania o czystość we własnym domu:
- budzenie potrzeby dbania o czystość nie tylko w ŚDS, ale także poza ośrodkiem i we własnym domu;
- rozbudzanie zainteresowania ekologią;
- podtrzymywanie i rozwijanie nabytych umiejętności.
g) kształtowanie orientacji przestrzennej oraz umiejętności poruszania się w najbliższym otoczeniu:
- nabycie umiejętności poruszania się po ŚDS;
- nabycie umiejętności poruszania się w najbliższej okolicy ŚDS.
- nabycie umiejętności rozróżniania strony lewej, prawej, itp.
Gospodarowanie własnymi środkami finansowymi
a) nauka rozpoznawania nominałów pieniężnych:
- rozpoznawanie wartości banknotów.
- rozpoznawanie wartości monet;
b) planowanie wydatków:
- sporządzanie listy zakupów rzeczy niezbędnych i tych, które można zakupić w późniejszym terminie;
- zliczanie dostępnych środków pieniężnych;
- uwzględnianie w liście zakupów różnych okazji, np. świąt, urodzin, imienin.
c) nauka oszczędnego gospodarowania:
- zwracanie uwagi na promocje;
- wybieranie tańszych produktów;
- porównywanie cen tych samych produktów, np. w różnych sklepach;
- nauka ekonomicznego, energooszczędnego korzystania z urządzeń AGD i RTV, wody, prądu itp.;
- Korzyści i zagrożenia wynikające z zaciągnięcia zobowiązania kredytowego;
d) kształtowanie prawidłowych zachowań podczas zakupów (w tym np. przy zakupie wadliwego towaru):
- dokonywanie opłat za zakupy, liczenie reszty;
- sprawdzanie produktów w sklepie, np. data ważności, brak uszkodzeń;
- zwracanie uwagi na konieczność otrzymania paragonu, zlecanie wydania faktury;
- zapoznanie z prawami konsumenta, prawem reklamacji i zwrotu towarów.