Treningi

Nasze pracownie

Treningu

Zadaniem jest rozwój i podtrzymywanie umiejętności uczestników w zakresie samoobsługi i zaradności życiowej. Zadanie realizują terapeuci, instruktorzy terapii zajęciowej, opiekunowie, psycholog, instruktor ds. kulturalno-oświatowych, technik fizjoterapii.
ŚDS Lipniak Treningi

Wyrabianie wśród uczestników nawyku systematycznego dbania o wygląd zewnętrzny:

  • nauka / doskonalenie umiejętności doboru ubrań stosownie do pór roku, okoliczności
  • nabycie, rozwijanie lub podtrzymanie umiejętności samodzielnego zakładania ubrań i butów;
  • wyrabianie nawyku zmiany odzieży i obuwia m.in. po przyjściu do ośrodka, przed i po zajęciach rehabilitacyjnych;
  • rozbudzanie zainteresowania własnym wyglądem i koniecznością dbania
  • o niego, np. częste mycie włosów, czesanie się, schludny wygląd;
  • nauka samodzielnego kompletowania garderoby;
  • podtrzymywanie i rozwijanie nabytych umiejętności.

 

Wyrabianie wśród uczestników nawyku systematycznego dbania o higienę osobistą:

  • wyrabianie nawyku dbania o zachowanie czystości całego ciała, częstego zmieniania bielizny i garderoby itp.;
  • wyrobienie nawyków higienicznych, np. mycia rąk po wyjściu z toalety, przed posiłkiem i po pracy, przed przygotowaniem posiłków, w sezonie grypowym;
  • poznanie gamy środków higienicznych, np. mydło, żel, płyn, patyczki higieniczne;
  • wyrabianie nawyku mycia zębów, płukania ust, usuwania resztek jedzenia z przestrzeni między zębowych;
  • wyrobienie nawyku sygnalizowania potrzeb fizjologicznych lub samodzielnego, prawidłowego korzystania z toalety;

 

Rozwijanie umiejętności kulinarnych:

a) nauka samodzielnego przygotowywania posiłków i nakrywania do stołu:

  • przygotowywanie surówek, sałatek;
  • mycie i płukanie warzyw i artykułów spożywczych, np. mięso, fasola, kasza itp.;
  • obieranie i krojenie warzyw (plasterki, piórka, kostka), mięs, wędlin, pieczywa;
  • dobieranie odpowiednich przypraw, doprawianie do smaku;
  • przygotowywanie napojów, np. soków, herbaty, kawy;
  • przygotowanie produktów potrzebnych do upieczenia ciasta zgodnie z przepisem, nauka wykonywania poszczególnych czynności, pieczenie;
  • nauka przygotowania poczęstunku na zabawy i uroczystości ŚDS;
  • przygotowanie talerzy odpowiednich do danej potrawy i zgodnych z liczbą osób spożywających posiłek;
  • przygotowanie stołu do posiłku;
  • rozkładanie sztućców odpowiednich do danej potrawy oraz zgodnych z liczbą osób spożywających posiłek;
  • nakładanie bądź nalewanie potraw na talerze przy użyciu odpowiednich przedmiotów kuchennych;
  • rozkładanie szklanek i dzbanków z napojami;
  • nabycie umiejętności posługiwania się sztućcami (łyżka, widelec, nóż, łyżeczka);
  • kulturalne spożywanie posiłków;
  • doskonalenie nabytych umiejętności.

b) nauka obsługi urządzeń gospodarstwa domowego:

  • umiejętne i rozsądne korzystanie ze zmywarki;
  • korzystanie ze sprzętów AGD zgodnie z ich przeznaczeniem;
  • bezpieczne i ekonomiczne użytkowanie kuchenki gazowej;
  • bezpieczne i ekonomiczne korzystanie z małych sprzętów kuchennych, np. czajnika bezprzewodowego, miksera, gofrownica, itp.;

c) prowadzenie pogadanek związanych z zachowaniami prozdrowotnymi, profilaktyką zdrowotną, sposobem zdrowego odżywiania się:

  • omówienie sytuacji zagrażających zdrowiu i życiu;
  • rozbudzenie zainteresowania własnym zdrowiem;
  • omówienie zachowań prozdrowotnych, np. częste wietrzenie pomieszczeń, relaks, ćwiczenia;
  • rozbudzanie zainteresowania tematyką zdrowego żywienia, np. wyeliminowanie z diety składników niezdrowych, tuczących;
  • rozbudzenie zainteresowania profilaktyką zdrowia, np. tworzenie i wzmacnianie prawidłowych postaw zdrowotnych, zwrócenie uwagi na konieczność przeprowadzania badań, nie bagatelizowania objawów chorób;
  • podtrzymywanie i rozwijanie nabytych umiejętności.

 

Nabycie umiejętności praktycznych:

a) nauka prania ręcznego oraz prania przy pomocy pralki automatycznej:

  • poznanie zasad bezpiecznego i ekonomicznego prania;
  • wybór odpowiedniej metody prania (pranie ręczne, pranie w pralce) w zależności od ilości rzeczy przeznaczonych do prania, rodzaju materiału
    i stopnia zabrudzenia;
  • doskonalenie nabytych umiejętności.

b) nauka rozwieszania wypranej bielizny:

  • rozwieszanie prania;
  • zbieranie suchego prania;
  • rozkładanie suszarki w odpowiednim miejscu;
  • składanie i chowanie suszarki w miejscu do tego przystosowanym;
  • doskonalenie nabytych umiejętności.

c) nauka prasowania i składania uprasowanych rzeczy:

  • wybór odpowiedniego programu prasowania w zależności od rodzaju materiału i stopnia zagniecenia;
  • poznanie zasad bezpiecznego użytkowania żelazka;
  • prasowanie i doskonalenie tej umiejętności;
  • składanie uprasowanych rzeczy i chowanie ich na miejsce.

d) nauka sprzątania, posługiwania się szczotką i szufelką, odkurzaczem:

  • bezpieczne i ekonomiczne użytkowanie odkurzacza na różnych powierzchniach;
  • odkładanie używanego sprzętu na miejsce;
  • umiejętne posługiwanie się szczotką dużą i małą oraz szufelką;

e) rozróżnianie i odpowiednie dobieranie detergentów:

  • poznanie detergentów niezbędnych do czyszczenia łazienki: mleczko do czyszczenia, płyn do czyszczenia toalet, kostki i żele do toalet, itp. oraz zasad ich użytkowania;
  • poznanie rodzajów detergentów i zasad bezpieczeństwa przy ich stosowaniu;
  • poznanie detergentów do utrzymywania podłóg i okien w czystości: płyn, mleczko, pasta do podłóg, płyn do szyb oraz zasad ich użytkowania;
  • poznanie detergentów niezbędnych w kuchni: płyn do mycia naczyń, kostki do zmywarki, płyn nabłyszczający do zmywarki, sól do zmywarki, mleczko do czyszczenia itp. oraz zasad ich użytkowania;
  • poznanie rodzajów środków piorących, proszki, płyny, koncentraty oraz zasad ich użytkowania.

f) motywowanie do dbania o czystość we własnym domu:

  • budzenie potrzeby dbania o czystość nie tylko w ŚDS, ale także poza ośrodkiem i we własnym domu;
  • rozbudzanie zainteresowania ekologią;
  • podtrzymywanie i rozwijanie nabytych umiejętności.

g) kształtowanie orientacji przestrzennej oraz umiejętności poruszania się w najbliższym otoczeniu:

  • nabycie umiejętności poruszania się po ŚDS;
  • nabycie umiejętności poruszania się w najbliższej okolicy ŚDS.
  • nabycie umiejętności rozróżniania strony lewej, prawej, itp.

 

Gospodarowanie własnymi środkami finansowymi

a) nauka rozpoznawania nominałów pieniężnych:

  • rozpoznawanie wartości banknotów.
  • rozpoznawanie wartości monet;

b) planowanie wydatków:

  • sporządzanie listy zakupów rzeczy niezbędnych i tych, które można zakupić w późniejszym terminie;
  • zliczanie dostępnych środków pieniężnych;
  • uwzględnianie w liście zakupów różnych okazji, np. świąt, urodzin, imienin.

c) nauka oszczędnego gospodarowania:

  • zwracanie uwagi na promocje;
  • wybieranie tańszych produktów;
  • porównywanie cen tych samych produktów, np. w różnych sklepach;
  • nauka ekonomicznego, energooszczędnego korzystania z urządzeń AGD i RTV, wody, prądu itp.;
  • Korzyści i zagrożenia wynikające z zaciągnięcia zobowiązania kredytowego;

d) kształtowanie prawidłowych zachowań podczas zakupów (w tym np. przy zakupie wadliwego towaru):

  • dokonywanie opłat za zakupy, liczenie reszty;
  • sprawdzanie produktów w sklepie, np. data ważności, brak uszkodzeń;
  • zwracanie uwagi na konieczność otrzymania paragonu, zlecanie wydania faktury;
  • zapoznanie z prawami konsumenta, prawem reklamacji i zwrotu towarów.

Czekamy na kontakt

Zadzwoń do nas lub wypełnij poniższy formularz, a my skontaktujemy się z Tobą. Staramy się odpowiadać na wszystkie zapytania w ciągu 24 godzin.